Всички сме ги виждали – ярки, лесно забелязващи се, запомнящи се. Ще прозвучи много изтъркано, но рекламата е навсякъде около нас – билбордове, Интернет, списания, вестници, електронни медии, мобилни телефони и още къде ли не. Но в този материал ще Ви запозная с някои любопитни факти за рекламата, за които вероятно дори и не сте подозирали…

1. Кубчетата лед в рекламите най-често се правят от акрилен материал, а след това се добавя вода – това се прави с цел да изглеждат наистина студени и мокри. Балончетата в пяната в повечето случаи се правят от прах за пране.

2. Американските фармацевтични компании имат двойно по-голям бюджет за реклама, отколкото за нови изследвания.

3. През 1955г. за първи път се появи рекламата на цигарите Marllboro. Най-голяма популярност придоби образът на каубоя. Трима от актьорите, участвали в снимките са починали от рак на белите дробове.

4. Всяка година по света се харчат повече от 500 милиарда долара за реклама.

5. Всеки средностатистически жител на САЩ към 65-тата си годишнина е изгледал от начало до край около  2 милиона рекламни клипа.

6. Първият билборд е бил построен в САЩ през 1900г. Още същата година е започнал бума с масовото издигане на нови билбордове, като това продължава и до ден днешен…

7. Около 15 милиарда долара годишно отиват само в САЩ за детски реклами.

8. За първата реклама с участие на хомосексуалисти се счита рекламата на IKEA, в която двойка обратни мъже заедно избират диван.

9. Много голяма част от рекламираните часовници показват 10:10 часа, тъй като по-този начин се получава нещо като усмивка, способстваща за позитивно възприятие на рекламата.

10. Американската асоциация на психолозите е направила проучване сред децата и е установила, че почти всички деца възприемат рекламата буквално и не могат да направят трезва преценка.

11. Fast-Food компаниите харчат средно $1.6 милиарда годишно за реклама.

12. Средностатистическото американско дете всяка година гледа около 40 000 реклами на ден, което прави около 100 на ден!

13. За първата платена обява се счита публикуваното писмо във вестника Boston News, където се съобщава за продажба на голям имот.

14. През 2008г. политическата реклама се сдоби с нов рекорд – $2.6 милиарда за реклама на основните претенденти за глава на нацията в САЩ. За предизборната си кампания, Обама е похарчил $70 милиона, а основните избори $240 милиона. Съперника му МакКейн, съответно $10 милиона и $126 милиона.

15. Една много голяма част от рекламата е „емоционалният ефект“. Това е психологическо въздействие върху бъдещия купувач, при което рекламирания продукт често е комбинация с „нещо“, предизвикващо положителна емоция при зрителя. Така например повечето реклами на прахове за пране са до цветя или деца, като тези кадри се повтарят по няколко пъти. Това на подсъзнателно ниво се поражда положителна асоциация при човека, когато види въпросния продукт другаде.

16. „Life“ е първото списание, където приходите от реклама са минали $100 милиона.

17. Още през 1938г. радиото спечели надпреварата по приходи, изпреварвайки списанията и вестниците.

18. Interpublic, WPP, и Omnicom Group са трите най-големи рекламни компании в световен мащаб.

19. Има някои реклами, които се наричат „вирусни“. Това са най-често реклами, разпространявани в онлайн формат. Такава например е рекламата „Evolution of Love“ на Dove, която само за една нощ се превърна във вирусна сензация, накарала повече от 1 милион души да гледат рекламата в Youtube.

20. Преди да се появи печатната преса, стоките са били рекламирани с глас.

21. Първата платена реклама в Съединените щати е била купена през 1704 г. Тя е била публикувана в новинарския вестник „Бостън Хералд“. Рекламирала е имение в Лонг Айлънд.

22. Най-скъпите политически рекламни кампании в историята се случват по време на президентските избори в САЩ през 2008 г. - общо $ 2,6 милиарда. Барак Обама отделя $310 млн., а Джон Маккейн - $136 млн.

23. Рекламите често използват техниката "условия за ефективност": рекламираният продукт е заобиколени от стоки и предмети, за които се знае, че предизвикат положителни емоции сред потребителите. Например, за праха за пране се знае, че е най-добре да бъде показван в рекламата около деца, цветя, слънце и такива неща. Смята се, че многократната демонстрация на марката в такава среда ще предизвика положително отношение на потребителите към рекламирания продукт.

24. За да бъдат мотивирани хората да купуват даден продукт се правят рекламни призиви към психологическите нужди на индивида. Най-използвани и внушавани в рекламата са основните човешки инстинкти - секс, страх, самочувствие, инстинкт за самосъхранение, имитация и жажда за власт.

25. Проучванията показват, че многократното излагане на даден стимул създава специален ефект, наречен ефект на експозицията. Той засилва положителното възприемане на обекта. Например, въпреки факта, че повечето хора не кликват върху банери, рекламата в интернет все още създава положително отношение към рекламирания продукт. Освен това, дори след двадесет импресии ефектът „досадно ми е“ или „тази реклама се изхаби“ не се появява.

26. В някои от рекламите има стилист храна . Пърженото пиле в тах, например, се обработва по следния начин: първо стилистът храна издърпва кожата на птицата, след това я фиксира с игла и конец. Понякога в пилето се вмъкват навлажнени хартиени кърпи, които създават вид на обем и помагат в излъчването на апетитна пара по време на нагряването.

27. Децата актьори, които участват в реклами, обикновено са по-големи от потенциалната аудитория, към която компанията се цели. Например, в рекламата на играчки за 8-годишни деца са показвани деца на възраст 11-12 години, които си играят с рекламираните стоки. Това се прави нарочно. Актьорите действат като модели за подражание за по-малките деца.

28. Твърди се, че Microsoft е заплатила на легендарните музканти от „Ролинг Стоунс“ $9 000 000 за използването на песента им "Start Me Up" в реклама на Windows 95. Понякога пък песен на неизвестен млад певец може да се превърне в хит, след като озвучи реклама. Така се случва с композицията „My Hot Hot Sex" на бразилската група Cansei de Ser Sexy, която се превръща в хит, след като прозвучва в реклама на iPod на Apple..

29. Mars Company смята главния герой във филма "Пришълецът" (ET: The Extra-Terrestrial) за толкова грозен, че не разрешава той да се използва във филм за бонбоните й M&M.

30. Рекламната кампания на Volkswagen в САЩ "Think Small" от на 1950 г. от агенция DDB се оказва изключителна, защото чрез нея немският автомобил Volkswagen Beetle, създаден със заповед на Хитлер, успешно започва да се продава в следвоенна Америка.

31. Най-нови изследвания показват, че най-добрият начин да бъде убеден скептик да си купи нещо е като рекламата, насочена към него се откаже от изброяването на конкретни факти и се съсредоточи върху емоционалната страна на нещата. От друга страна, по-голямата част от хората не са склонни към скептицизъм . Затова често в рекламата се оказват по-убедително изказването на факти и предоставянето на данни.

32. Преди създаването си през 1440 г., печатната реклама в съществувала под формата на гласови съобщения.

33. Най-голямата група от рекламодатели са производители на хранителни продукти.

34. В женските списания има10,5 пъти повече реклами и статии за насърчаване на средства за загуба на тегло, в сравнение с мъжките списания. Вниманието на повече от 75% от жените читателки е хващано чрез наличието на най-малко едно заглавие на статия за това как човек да промени тялото си чрез диета, упражнения или козметични хирургия.

35. Клоунът Роналд Макдоналд се появява като рекламен герой на McDonald's за първи път през 1963 година. През 2010 г. група от американски активисти от оргнизация за корпоративна отговорност обвини компанията, че чрез него в продължение на почти 50 години насърчава купуването на нездравословна храна за деца и допринася за затлъстяването и епидемични болести, свързани с нездравословни диети.

36. В рамките на необикновена рекламна кампания, на тротоара в Ню Йорк веднъж се изписва : "Това показва, че е време да си купя ново бельо". Този т. нар. партизански маркетинг е пример за остра външна реклама, направена с не много пари. След това се появяват хиляди партизански инициативи и герила кампании.

37. Рекламата на Dove "Еволюция на красотата" за една нощ създава първото в историята на модерната реклама „вирусно“ усещане : повече от един милион души я гледат като видео в YouTube, наблюдавайки как се усъвършенстват и променят до неузнаваемост жените зад кулисите на модната индустрия.

38. Амбиент рекламата легално и нелегално се поставя на неочаквани повърхности (стълби, тоалетни, парапети, и др.) Или се провежда като събитие на неочаквани места (улици, търговски центрове). В последните години тя стана толкова успешна, че рекламодателите са започнали активно да изследват повече и по-нетрадиционни медии. Въпреки това, учените посочват, че този тип реклама създава в потребителите чувство на недоверие и отчуждение. Хората стават подозрителни, защото са свикнали да виждат всеки рекламен трик като планирано действие.

39. През 1938 г. приходите от реклама по радиото в Щатите надвишават приходите от печатна реклама.

40. През 2000 г. разходите за интернет реклама в САЩ са $8,1 милиарда. През 2011 г. това число е скочило до $32 млрд.. Прогнозата за 2013 г. е $42 млрд.